Related Posts with Thumbnails

Saturday, November 7, 2009

Kenapa WAHABI

0 comments

Sejak kes penahanan Dr Mohd Asri bekas Mufti Perlis oleh Jabatan Agama Islam Selangor sempat membuat Malaysia kecoh antara yang menyokong Dr Mohd Asri dan yang menentang beliau. Pelbagai isu telah dimuntahkan didada akhbar arus perdana dan media alternatif. Arakian sememangnya beginilah kisah yang saban waktu berlaku di negara yang tercinta ini. Sebagai rakyat kecil saya sempat merumuskan beberapa hal yang terjadi disebalik penahanan Dr Mohd Asri. Pertamanya saya tidak dapat mengelak untuk mengandaikan bahawa penahanan beliau bermotif politik atau design makernya adalah berhubungkait dengan perang saraf terhadap musuh-musuh politk tertentu. Alhasil harian perdana hari ini sedang membicarakan tentang isu fahaman wahabi pula. Kemana kes Dr Mohd Asri ? Jikapun beliau bersalah mereka sudah tahu bagaimana untuk berbuat terhadapnya apatah lagi jika beliau tidak bersalah seperti yang didakwa.

Saya pun berusaha untuk menghadam huraian tentang fahaman wahabi. Sesungguhnya ia tidak pula didakwa sesat oleh kerajaan. Jadi apa masalahnya. Akhbar utusan hari ini (7 November 2009) pula lain ceritanya, sekonyong-konyongnya sang Ustaz pun menghurai tentang fahaman wahabi dan dinukilkan tersesatlah orang-orang yang didakwa berpegang kepada fahaman wahabi. MasyAllah..aduhai sang penguasa ! masih terlalu banyak dangkalnya kamu terhadap ajaran RabbMU, masih terlalu banyak persoalan umat mu yang masih belum kamu perhitungkan, masih terlalu banyak gejala umat mu yang belum kamu uruskan.

Ironinya kisah penahanan Dr Mohd Asri hanyalah sebuah jalan yang dibentang bagi penguasa membahaskan masalah furu' secara bebas dikalangan umat demi meraih sokongan politik semata-mata dan akhirnya mengakibatkan perpecahan umat Islam. Maka pada ketika itu didakwa lagi kaum itu sesat dan kaum ini sesat. Sayugianya sang penguasa harus berusaha untuk melepaskan dari rasuah yang berleluasa, kepincangan SPRM dan Pihak Kehakiman masih diragui wibawanya. Polis yang sering menjadi alat pemerintah untuk memeras musuh-musuh politik atas nama keselamatan awam. Pemimpin-pemimpin politik yang tamak dan rakus dengan kuasa lantas melebarkan racun untuk merosak insitusi kefahaman masyarakat. PRU13 dikira-kira tidak lama lagi begitu juga ramalan PRK DUN Perak dan juga Sarawak. Semua ini berbau politik yang dashyat malah mengorbankan syiar Islam yang indah dan mendamaikan hanya semata-mata untuk meraih undi dari para penyokong sesebuah parti atas nama demokrasi.

Umat ini lemah dan jangan pula ia dilemahkan oleh pemerintah dengan tujuan yang keji. Sebetulnya masih banyak lagi ehwal yang perlu dilihat sebagai ancaman selain tentang wahabi. SIS misalnya mereka mendakwa tahu akan agama tapi aurat masih terdedah sana sini. Leberalisasi Islam dibiarkan begitu sahaja mendahului zaman. Seandainya pemerintah sudi untuk berwancana dalam angin yang segar tentunya timbunan ilmu silam akan dapat kita rungkaikan. Islam malah terus ditekan dan dihimpit dengan pelbagai isu yang tidak mampu untuk diselesai oleh masyarakat kebanyakan. Mereka peraih politik mendapat nikmat akan tetapi bencana bagi umat.

Wednesday, November 4, 2009

Irama kehidupan....

0 comments
Sewaktu di Madrasah aku tidak pernah mengambil waktu untuk berfikir tentang masa hadapan atau tepatnya mahu jadi apakah aku selepas itu. Kini waktu yang mahal itu pun berlalu lantas menyimpan seribu penyesalan. Lirih hati mengenang kembali detik waktu yang kini jauh ditinggalkan buat selamanya. Kebetulan aku memang dilahirkan dari keluarga yang susah. Apa sangatlah ertinya sebuah kehidupan. Diri sendiri pun diadun segala rasa rendah diri. Pun begitu perasaan itu tidak sepatutnya bertamu dalam sanubari yang kini hanya mampu menganyun langkah yang singkat menuju mahligai impian.

Nak kata menyesal mungkin ya...terbit fajar dihati rasa syukur walau seadanya untuk tetap mara kehadapan merakit segala waktu demi mencapai impian.Memang istana hati selalu saja rasa resah bahkan terkadang merasa kurang puas dengan anugerah ilahi. Ya rabb, bimbinglah aku untuk sentiasa bersyukur atas segala nikmatMu. Beberapa tahun hidupku di Kota Jakarta ibarat seorang musafir yang faqir, diriku tidak ada apa-apa bahkan hanya untuk makan juga terkadang sulit. Pun begitu kasih sayang Allah yang mengemgam hati manusia selalu saja membantu saat sulit ku. Pernah suatu ketika, aku menangis sepuas-puasnya. Khabar dari kampung amat menyedihkan. Arwah datuk ku telah meninggal dunia dan aku diminta untuk pulang padahal pengajian ku sedang semester akhir.

Akhirnya aku tetap juga harus pulang. Hanya tuhan saja yang tahu rintih hatiku. Meninggalkan kuliah dan kota tempat aku berkelana saban hari. ahhh macet...makan nasi goreng diwaktu malam. hiruk pikuk kota hanya irama kehidupan. Sepanjang perjalanan pulang aku hanya berteman dengan sepi ku. Ada gadis kecil yang mulai terasa hati....menitis air mata saat aku pamit untuk pulang...yang akhirnya tidak kembali lagi ke rumah sewa ku. Pak Toyo guru teranum ku yang baik hati..malangnya aku tak sempat belajar sepenuhnya. Ku tinggalkan kalian dalam cebisan kenangan kehidupan.

Dalam kapal aku masih termenung panjang...seluas lautan masih tidak menenangkan hati ku yang resah. Menjelang senja aku bertamu di pinggiran kapal mengulit sepoi angin hanya sekadar untuk mendamaikan resah dihati. Untung saja ada ramai teman seketika. maklum atas kapal. Berlepas dari pelabuhan Tanjung Periok amat melegakan. samseng, calo atau tepatnya peraih tiket hanya membuat nafas menjadi sesak. Tapi mereka harus merebut segala peluang yang ada demi meyambung hayat kehidupan. Hidup dikota besar menyebabkan manusia menjadi rakus, tamak dan tidak berperi kemanusiaan. Beberapa tahun hidup di Jakarta membuat aku menjadi tahu erti hidup.

Betapapun kulukiskan keagungan Mu dengan deretan huruf, kekudusan Mu tetap meliputi semua arwah Engkau tetap yang maha Agung, sedang semua makna akan lebur, mencair, ditengah keagungan Mu. Wahai Rabb ku. (petikan bait syair Dr Aidh Abdullah Al-Qarni) bersambung)

Tuesday, November 3, 2009

Program Rakan Ivovasi Pejabat Belia dan Sukan Bintulu.

0 comments
Sabtu dan Ahad yang lalu saya berkesempatan menjadi tutor membuat blog, seramai 40 orang peserta kalangan belia Bintulu menyertai program anjuran Pejabat Belia dan Sukan Bahagian Bintulu yang diadakan di UMP Kampus Bintulu. Alhamdulillah saya mempunyai ramai anak murid yang pandai membuat blog.


(bergambar kenagan bersama peserta kursus Inovasi)


Cik Juwairiyah (Pegawai Belia dan Sukan Bahagian Bintulu) menyampaikan sijil penyertaan kepada peserta kursus.

Latihan amali membuat blog membuat peserta teruja untuk menghasilkan blog yang kreatif.


Masing-masing memberi tumpuan.
 

TUNGGU TEDUH DULU Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template