Related Posts with Thumbnails

Wednesday, July 1, 2009

Sel otak wanita kurang apabila putus cinta

0 comments
Oleh : Zamri (Blog Cina Islam)

LONDON: Kesedihan yang dialami wanita akibat putus cinta boleh mengubah kegiatan sel otak mereka, menurut satu laporan baru yang disiarkan akhbar The Telegraph.

Laporan oleh saintis Amerika mendapati kekecewaan yang dirasakan wanita selepas berakhirnya hubungan romantik dengan pasangan masing-masing boleh memberi kesan kepada otak dengan cara tersendiri dan tidak dapat dikesan oleh pengimbas otak.

Kajian mendakwa wanita yang selalunya kecewa apabila putusnya hubungan cinta menunjukkan penurunan mendadak dalam aktiviti sel otak dalam bahagian otak yang mempunyai kaitan dengan emosi, motivasi dan perhatian.

Dr Ajif Narib, yang mengetuai pasukan penyelidik di Universiti Perubatan Carolina Selatan, berkata: “Gejala kemurungan seperti mood yang tidak baik, hilang motivasi dan selera makan ialah perkara biasa yang dialami berikutan putus cinta atau kematian orang tersayang.

“Bagaimanapun, perkara paling penting mengenai kajian ini ialah menjelaskan aktiviti otak berkaitan dengan kekecewaan akibat perpisahan mengikuti paten unik yang berbeza dengan jenis kehilangan lain seperti kematian.”

Kajian dijalankan ke atas 11 wanita berusia antara 18 dan 40 tahun yang menjalin hubungan cinta sekurang-kurangnya enam bulan tetapi sudah berakhir 16 minggu lalu.

Semua wanita terbabit mengalami masalah untuk pulih akibat terlalu kecewa dengan perpisahan mereka.

Penyelidik menggunakan teknik ujian MRI untuk mengawasi aktiviti sel otak wanita berkenaan ketika mereka memberi tumpuan kepada kenangan pahit mengenai bekas teman lelaki dan suami.

Ujian MRI itu kemudiannya dibandingkan dengan aktiviti sel otak lain yang dilihat ketika wanita berkenaan memikirkan perkara neutral mengenai orang lain.

Keputusan imbasan menunjukkan wanita yang mendakwa menderita akibat perpisahan mempunyai perubahan otak ketara apabila berfikir mengenai hubungan cinta mereka yang sudah putus.

Pakar psikiatri di universiti berkenaan, Dr Jeffrey Lorberbaum, berkata kajian itu dapat membantu melanjutkan penyelidikan mengenai punca kemurungan.

Penyelidikan juga mendapati wanita berkemungkinan dua hingga tiga kali untuk mengalami kemurungan berbanding lelaki dan kawasan otak yang dipercayai berkaitan dengan kemurungan lebih aktif pada wanita berbanding lelaki.

MENCARI SUMBANGAN UNTUK MADRASAH AL-QUR'AN KPG BARU

0 comments
Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Dhomir saya diusik secara halus, kini bangunan Madrasah Al-Qur'an hampir siap sepenuhnya. Saya memanjatkan rasa kesyukuran yang teramat sangat. Usaha gigih mudir yakni Ustaz Ali selaku pimpinan Madrasah amat mengesankan. Bagi masyarakat Bintulu mungkin mereka bertanya, ah ! banyaknya duit Madarsah lantaran kerana berdirinya bangunan baru dihadapan bangunan lama. Bagi kami warga Madrasah ... ianya adalah kurniaan Allah jua kerana memang tidak mempunyai dana untuk tujuan tersebut. Alhamdulillah ramai masyarakat yang turut perihatin lantas mereka memberi sumbangan. Maknanya Madarsah adalah milik ummat dan kami sekadar berperanan mengurus dan menghasilkan insan di Madrasah. bagi sesiapa yang ingin menyumbang...silakan. AKAUN MADARASAH AL-QUR,AN : BIMB ; 11-031-01-0019494.

MUDAHAN SUMBANG KECIL KITA MENYELAMATKAN KITA DI AKHIRAT KELAK.

Tuesday, June 30, 2009

INFO TANAMAN RUMPUT....

0 comments
Terkini di MyAgro-Vet kami telah menerima kunjungan delegasi dari Sarawak, iaitu dari syarikat DD PELITA CAPITAL SDN BHD dengan Pengarah MARDI Sarawak. Mereka bercadang untuk menanam Napier India IKN 091 diatas tanah seluas 15Ha sebagai percubaan sebelum menanam 50Ha selepas 1 pusingan.

Alhamdulillah hasil daripada kunjungan kali ini, semua wakil dari syarikat DD Pelita bersetuju untuk membeli benih Napier India IKN091.

Berikut adalah sedikit gambar-gambar yang ingin kami kongsikan bersama, disertakan juga gambar perbandingan antara Napier Taiwan dan Napier India KN091 (ditanam pada tarikh yang sama, tanah yang sama jenis, dan kadar pembajaan sama jenis kuantiti). Hasilnya anda boleh lihat sendiri di gambar (disebelah, sama2 berumur 45 hari - klik untuk besarkan saiz). Perbezaan ketara adalah dari aspek;

FIZIKAL ; -

i. Bilangan mata tunas sewaktu berumur 45 hari; -

- Napier India : 22 - 30 mata tunas
- Napier Taiwan : 4 - 5 mata tunas sahaja

ii. Hasil per Ha;-

- Napier India KN091 : 100 tan/ ha/ year
- Napier Taiwan: 20 tan/ ha year

iii. Daun Napier India IKN 91 lebih lebar dan lebih besar serta gelap.

ANALISIS :-

i. Napier India protein lebih 20% berbanding Napier Taiwan 12%

Bagi sesiapa yang berminat untuk membeli benih Napier India IKN091 bolehlah mengisi Borang Tempahan diruangan sebelah kanan atau Klik pada ruangan urusniaga. Terima kasih.

Disamping itu, akibat daripada kesan kemelesetan Ekonomi Malaysia (- 6%) dan dunia, syarikat kami akan melancarkan Kempen GO GREEN. Ia bertujuan bagi mengalakkan para penternak menanam rumput sebagai alternatif kepada makanan ternakan yang melambung tinggi saban hari dewasa ini, secara tidak langsung ia mampu mengurangkan beban para pengusaha untuk menampung kos operasi yang kian meningkat.

Antara pendekat yang kami akan ambil ialah;-

i. Memperkenalkan 6 jenis varieti rumput baru bagi memenuhi kehendak pelangan.

ii. Promosi harga 'durian runtuh' bagi jenis rumput biji Guinea, Ruzi, Atrtum & Paspalum Plicatulum untuk setiap pembelian 2kg ke atas, Harga yang ditawarkan ialah RM80/2kg termasuk kos penghantaran (sebelum ini RM96/2kg- jimat RM16)

iii. Khidmat nasihat dan konsultasi penanaman rumput kepada semua pembeli kami.

iv. Banyak lagi, akan ditambah secara berperingkat... :)

Dan dibawah ada berberapa keping gambar kambing2 kami yang sedia ada untuk dijual dengan harga yang paling kompetatif (Boer betina F1 & F2 hanya RM19.50/kg dan boer betina F4 dengan harga RM640/ekor)

PERGI KE KEBUN

0 comments
WAH...... orang lain pun ke kebun juga, tapi hari ini saya juga ke kebun, yang menariknya saya pergi ke kebun menanam rumput napier india. walaupun tak banyak yang ditanam tapi hati saya begitu puas sekali. al maklum la ....rumput ini bakal menjadi projek tanaman yang akan diusahakan bersama kawan . Kawan saya pula pelik yang ditanamnya... biasanya orang menanam jagung atau sayur-sayuran yang lain. kawan saya pula menanam lemiding (Sagah ji ai) bahasa vaie. ( Bahasa Bintulu)


 

TUNGGU TEDUH DULU Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template